Nakon što sam odgovorila na ogroman broj mejlova i poruka na temu kako da upišete studije u Grčkoj, odlučila sam da napišem vodič “Kako da odeš u Grčku na studije?”  i tako svima vama odgovorim na razna pitanja. 

Odmah ću vam reći da u Grčkoj na drveću ne raste zlato, već mandarine. Svakako ni mandarine nisu loše. Ja ih zaista volim, kao i Grčku! Stoga, pre nego što krenete da ubirate plodove drveća biće vam potrebno strpljenje. Grčka birokratija nije baš na lepom glasu, ali što se tiče prijave na fakultet zaista je sve dosta jasno, efikasno i brzo. Pripremite jednu nes kafu i hajde da počnemo!

Na kom jeziku ću da studiram

Prva stavka je da odlučite šta želite da studirate i na kom jeziku.  Izbor vam se svodi na engleski ili grčki jezik.  Ukoliko se odlučite za engleski jezik na vašoj listi ponudjenih fakulteta će se naći neke privatne institucije. Privatni fakulteti u Grčkoj su uglavnom izdvojena odeljenja poznatih renomiranih univerziteta iz Velike Britanije ili Amerike. Na jednom takvom univerzitetu, studiram i ja. Ono što je potrebno da znate je da ukoliko se odlučite da studirate na privatnom fakultetu pre nego što nastavite sa raspitivanjem o prijavama obavezno proverite od koga je taj fakultet akreditovan. Što se tiče državnog fakulteta, studije su na grčkom jeziku. Ukoliko budete primljeni na fakultet a do tada niste položili B2 nivo grčkog jezika, imaćete priliku da godinu dana pohadjate kurs, zatim položite ispit i krenete sa normalnom nastavom. U tom slučaju morate da znate da grčki nije nemoguće naučiti. Mnogi su to uradili pre vas, ako su mogli oni, možete i vi. Potrebno je da ne gubite motivaciju, i da se ne osećate neprijatno u početku kada ćete zasigurno praviti greške.

 

I never met a sunset I didn't like! ? ? ?

A post shared by jelena ✈ serbiangirlingreece (@serbiangirlingreece) on

Da li mogu da dobijem stipendiju

Zajednički fond za stipendije za studije na privatnim fakultetima ne postoji. Svaki fakultet odlučuje posebno o tome. U većini slučajeva potrebno je da kontaktirate studentsku službu, pošaljete tražena dokumenta i uz to prijavu o finansijskoj pomoći. Nije nemoguće dobiti punu stipendiju ili bar do 60 posto, ali je potrebno da se prijavite što ranije (early birds). Mnogi studenti su se prijavili na studije na američkom ili britanskom koledzu u Grčkoj, jer je školarina i bez stipendije neuporedivo manje nego u glavnom kampusu istog univerziteta. U odnosu na privatne fakultete, kada pričamo o stipendijama državni fakulteti su potpuna suprotnost. Grčki fakulteti su besplatni kako za Grke, tako i za strane državljane zahvaljujući grčkoj Vladi koja nudi stipendije. Stipendija podrazumeva pokrivenu školarinu, knjige, obroke u menzi, mesečni dzeparac kao i plaćen kurs jezika. Pored toga, ukoliko ste student na državnom fakultetu imaćete priliku da koristite razne povlastice ( prevoz, popuste za bioskop, telefon ili internet), ali i besplatno zdravstveno osiguranje. Inače za studente na privatnim fakultetima zdravstveno osiguranje na godišnjem nivou iznosi 140 evra.

Za više informacija o stipendiji za državne fakultete posetite http://www.mfa.gr/serbia/sr/studije-grckoj/stipendije/.

Šta mi je potrebno od dokumenta kako bi aplicirao za fakultet

Kao što sam prethodno napomenula, za privatni fakultet najbolje je da kontaktirate studentsku službu jer su zahtevi različiti. U većini slučajeva, za njih će vam biti potrebni TOEFL ili IELTS test, motivaciono pismo, prevedena svedočanstva kao i diploma.  Što se tiče državnog fakulteta, kako bi dobili tačne informacije savetujem vam da kontaktirate Grčku ambasadu. Iz mog iskustva bilo mi je potrebno sledeće: izvod iz matične knjige rodjenih, državljanstvo, potvrda da nemam grčko poreklo, kao i da sa završenom srednjom školom mogu da upišem fakultet u svojoj zemlji, potvrda da sam redovno pohadjala srednju školu, zatim prevedeno svedočanstvo četvrte godine kao i diploma. Svedočanstvo sam morala da prevedem na grčki sistem ocenjivanja (1-20) i to sam uradila u Solunu potpuno besplatno. Nakon toga predala sam dokumenta, opet u Solunu, kako bih dobila srednju ocenu na osnovu već prevedenih ocena na grčki sistem. Iako zvuči kao previše papirologije, nije. Dosta je jednostavno, samo je potrebno strpljenje, još jedna kafa i vreme.

 

Good morning guys! ? My morning is starting with magnificent Acropolis of Athens. ?What are your plans for today?

A post shared by jelena ✈ serbiangirlingreece (@serbiangirlingreece) on

 

Da li mogu da radim ukoliko studiram

Još jedno veoma HOT pitanje je vezano za dozvolu za rad. Studenti sa državnih fakulteta imaju pravo na rad 20 sati nedeljno (pola radnog vremena), dok studenti sa privatnog fakulteta nemaju ovakvu mogućnost. Ukoliko studirate na privatnom fakultetu potrebno je da posebno aplicirate za radnu dozvolu, no o tome, ako vas zanima, nekom drugom prilikom.

Koliki su osnovni troškovi života

Kako živim u Solunu, bilo bi nerealno da vam pričam za Atinu. Retko ko od studenata živi u studentskom domu, većina studenata živi sa cimerom ili sama u iznajmljenom stanu. Cena stanova se krece od 240-350 evra. Opet, zavisno od kraja u kom želite da živite ali i raspoloženja osobe od koje iznajmljujete stan. Isto tako, računi vam zavise od mnogo toga, no neka prosečna cena je da će vam za račune trebati oko 100-150 evra mesečno. Za hranu je potrebno da izdvojite minimum 200 evra na mesečnom nivou.

Da li mi je potrebna viza

Da biste mogli da aplicirate za boravišnu dozvolu u Grčkoj neophodno je da u Grčku udjete sa studentskom vizom. Više o neophodnoj dokumentaciji  možete saznati na sajtu Ambasade Grčke u Beogradu. Iako vam viza dopušta da u Grčkoj ostanete tri meseca, savetujem vam da odmah po ulasku u Grčku aplicirate za boravišnu dozvolu. Za boravišnu dozvolu vam je neophodno da imate potvrdu o opisu na fakultet tj vaš status na fakultetu kao i potvrdu o zdravstvenom osiguranju u Grčkoj, AFM broj,  i izvod iz grčke banke da na računu imate 400 evra. Taksa za dozvolu boravka se plaća 150 evra. Prilikom podnošenja zahteva dobićete potvrdu na osnovu koje možete da ostanete u Grčkoj na studijama, dok vam se vaša boravišna dozvola ne izradi. Proces obrade dokumenata traje do tri nedelje i bićete obavešteni putem sms poruke da možete da preuzmete vašu boravišnu dozvolu koja traje godinu dana.

 

'Laugh as much as you breathe and love as long as you live.' ?

A post shared by jelena ✈ serbiangirlingreece (@serbiangirlingreece) on

 

Za kraj 

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, potrebne su vam tačne adrese gde možete da izvadite potrebna dokmenta, ili možda pomoć pri pisanju motivacionog pisma na neki od privatnih fakulteta, javite mi se u komentaru ili putem mejla. Za mene, ne postoji lepši osećaj nego kada mi neko posalje poruku i javi da je primljen na fakultet i da cemo se uskoro sresti na ulicama Grčke.  Znam koliko je meni značilo kada sam otišla u Grčku, koliko sam pronašla sebe i koliko je to iskustvo premašilo moja očekivanja i dalo mi neverovatnu energiju i motivaciju da i dalje verujem  da ništa nije nemoguće za ljude koji su dovoljno šašavi da sanjaju snove kojima se drugi smeju, dovoljno uporni da idu dalje iako sve izgleda nemoguće i da se uzdignu i sami naprave svoj put kada se nadju na livadi bez ikakvih smernica.

Pre nego što krenete u ovu avanturu, razmislite da li je to ono što želite, da li ste spremni da žrtvujete mnogo toga što sada imate kod kuće. Da li ste spremni za plaćanje taksi koje se pojavljuju niotkuda, ogromnog stresa, pozdravljanja sa uspomenama, prijateljima? U jednom momentu poželećete da možete da se vratite kući i čekate taj poslednji autobus po snegu jer eto to je mnogo lakše nego strah  od toga da ste sami i da trebate da ispišete potpuno novu knjigu i vaš lik u njoj.  Ali ne zaboravite, ta nova knjiga može promeniti vaš život i sve vaše snove pretvoriti u realnost!

Nadam se da sam vam bar malo pomogla sa ovim informacija. Vidimo se u Grčkoj!

 

 

 

 

Write A Comment